Jan Sluijters, Zittend naakt, 1910, olieverf op doek, 92.5x60 cm

Het Noordbrabants Museum koopt schilderij van Jan Sluijters

Op de kunstbeurs TEFAF heeft Het Noordbrabants Museum afgelopen week een vroeg schilderij van Jan Sluijters (1881-1957) verworven. Het betreft het schilderij Zittend naakt, een kleurrijk naakt uit 1910 waarvoor zijn geliefde Greet van Cooten model stond. Het werk vormt een belangrijke aanvulling op de grote collectie die het museum van de Brabantse kunstenaar bezit. Een naakt uit deze periode in eigen collectie ontbrak. Het schilderij is vanaf vrijdag 22 maart te bewonderen in de permanente collectie van het museum.

De succesvolle tentoonstelling Jan Sluijters. De wilde jaren is nog tot en met 7 april te zien. Unieke kans Het museum verwierf het schilderij uit particulier bezit via Kunsthandel Jacques Fijnaut B.V., voor een bedrag van € 275.000,-. Sinds de jaren tachtig is het werk niet meer voor het publiek te zien geweest. Oorspronkelijk heeft het doek toebehoord aan de bekende verzamelaar J.F.S. Esser, die bevriend was met Sluijters.

Directeur Charles de Mooij over de aankoop: “Het was een unieke kans om dit werk dat tientallen jaren in privébezit is geweest, te kunnen aankopen op TEFAF. De timing van de aankoop kon niet beter: we hebben op dit moment een heel succesvolle Sluijters tentoonstelling die al meer dan 125.000 bezoekers trok.”

Jan Sluijters is naast Jheronimus Bosch en Vincent van Gogh een van de kunstenaars aan wie Het Noordbrabants Museum in zijn programmering en verzamelbeleid speciale aandacht besteedt. Sluijters is geboren in ’s‑Hertogenbosch en zette hier zijn eerste stappen in de richting van het kunstenaarschap. Het museum heeft een van de grootste collecties werken van Sluijters. In de collectiepresentatie van de moderne kunst heeft deze verzameling werken een prominente plaats, in de paleiszalen van het museum.