Chinees famille noire beeld, maker anoniem, circa 1720 - Foto: Twycer

Het Scheepvaartmuseum vernieuwt

Vanaf 10 mei 2019 zijn er in het Scheepvaartmuseum twee geheel nieuwe vaste tentoonstellingen. De Hoofdgalerij: Republiek aan Zee vormt het startpunt van het museumbezoek en vertelt het verhaal van de groei, bloei en neergang van Nederland als maritieme natie in de 17e en 18e eeuw. Cartografie & Curiosa toont hoe vanuit Amsterdam de wijdere wereld werd ontdekt. Deze tentoonstellingen sluiten perfect aan bij het nieuwe motto van het museum: Water verbindt werelden.

Met deze nieuwe presentaties belicht het Scheepvaartmuseum ook de keerzijde van de Gouden Eeuw: koloniale overheersing, geweld en slavernij komen ook aan bod. Hiervoor voegde het museum in 2018 twee belangrijke aanwinsten aan de collectie toe: een portret van admiraal Cornelis Tromp en een sculptuur van een figuur van Chinees familie noire porselein. Deze objecten zullen te vinden zijn in de Hoofdgallerij en plaatsen de vaak overbelichte succesverhalen uit onze maritieme geschiedenis in een genuanceerder perspectief.

De presentaties zullen te zien zijn in de nieuwe Hoofdgallerij, gelegen in de Noordvleugel op de begane grond. Vanaf hier heeft de bezoeker goed zicht op het VOC-schip Amsterdam en het nabijgelegen Marineterrein. Dit versterkt de relatie tussen de collectie en het pand.