Film still 'Lolita'. Foto: Père Ubu

Hoofdrolspeelster ‘Lolita’ Sue Lyon (73) overleden

De Amerikaanse actrice Sue Lyon is donderdag op 73-jarige leeftijd overleden.  Lyon was vooral bekend voor haar rol als ‘Lolita’ in de gelijknamige film van Stanley Kubrick, die ze op haar veertiende vertolkte. Ze had al een tijd last van een slechte gezondheid, meldden de Amerikaanse media vrijdag. Lyon laat een dochter na.

Lolita (1962) is Kubricks verfilming van de roman van Vladimir Nabokov. De roman vertelt het verhaal van de literaire wetenschapper Humbert Humbert die als een blok valt voor de 12-jarige Lolita. Om haar in zijn macht te krijgen trouwt hij met haar moeder. Gedurende het boek ontspint er zich een relatie tussen de twee, al blijkt Lolita een sterke eigen wil te hebben. Ze bevecht gaandeweg steeds meer haar eigen geluk. Voor haar vertolking van de rol, ontving Sue Lyon een Golden Globe.

Lyon speelde verder een rol in onder andere The Night of the Iguana (1964), Seven Women (1966), The Film-Flam Man (1967), Tony Rome (1967), Evel Knievel (1971), Tarot (1973) en Una gota de sangre para morir amando (1973). Na haar laatste film Alligator (1980) stopte ze met acteren.