Foto: Ralph Reniers
Foto: Ralph Reniers
Foto: Ralph Reniers

Hortus Botanicus Leiden opent vernieuwde Wintertuin

De Leidse Hortus Botanicus opent op vrijdag 27 september de deuren naar haar vernieuwde Wintertuin. Niet alleen het café en de entree kregen een metamorfose, ook de buitenzijde van de kassen zijn onder handen genomen. Een nieuwe trap, balkon en loopbrug zijn toegevoegd aan het ontwerp om de planten van verschillende perspectieven te kunnen bekijken. De presentatie van de collectie Overlevers, is het startpunt van het bezoek aan de Hortus.

De verbouwing van de Wintertuin begon afgelopen november. Onder leiding van architect Gerard Smit heeft de Hortus de aanpassingen in het oorspronkelijke ontwerp van Huibert Jan Henket gemaakt. Het resultaat is een lichte ontmoetingsplaats waarbij de bezoeker direct zicht heeft op verschillende etages en planten. Vanaf de 6,6 meter hoge loopbrug zijn nu ook de kruinen van de planten te zien. Een nieuwe trap verbindt de loopbrug met de 14 meter hoge loopbrug waarop de vleesetende planten collectie te zien is. Daarnaast heeft de bezoeker door het balkon aan de buitenzijde van de kas, zicht op de tropische plantencollectie, de monumentale oranjerie en de oeroude bomen uit de verzameling.

 Een nieuwe presentatie Overlevers, ontworpen door OPERA Amsterdam, toont de bezoeker de verschillende collecties van de Wintertuin. Daarbij leert ze de bezoeker dat deze planten stuk voor stuk de Nederlandse winter overleven. Bij de presentatie is er ook een kindergids verschenen. De gids leert kinderen meer over de evolutie van planten, bestuiving en het belang van planten in de natuur.