Ilja Pfeijffer en Tommy Wiering maken voor tweede keer kans op Libris Literatuur Prijs

Maandag 5 maart zijn de laatste zes genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs bekend gemaakt. De prijs is een bekroning voor de beste Nederlandstalige roman. Zowel Tommy Wieringa als Ilja Leonard Pfeijffer, beiden voormalig winnaar, maken dit jaar nog een keer kans op het winnen van de respectabele prijs. Andere genomineerden zijn Martin Michael Driessen, Marjolijn van Heemstra, Murat Isik en Arjen van Veelen.

Wereldreis
De Libris Literatuur Prijs, die gepaard gaat met een geldbedrag van €50.000, wordt dit jaar voor de 25ste keer uitgereikt. Het lezen van de romans was voor de vakjury een indrukwekkende wereldreis. ‘Terwijl in onze samenleving de trend naar binnen is gericht, verbreden de schrijvers onze wereld op meeslepende wijze,’ aldus de jury.

Dit jaar is de juryvoorzitter Abdelkader Benali (schrijver en tv-presentator). Verder bestaat de jury uit Hans Bouman (literair criticus van de Volkskrant), Johan De Haes (gewezen redacteur en literair recensent van de VRT), Lotte Jensen (letterkundige aan de Radboud Universiteit te Nijmegen) en Judith Uyterlinde (programmamaker en uitgeefdirecteur World Editions Londen/New York).

Shortlist 2018
De zes auteurs ontvingen elk al €2.500 voor hun nominatie:

·  Martin Michael Driessen - De pelikaan, uitgeverij Van Oorschot

·  Marjolijn van Heemstra - En we noemen hem, Das Mag uitgevers

·  Murat Isik - Wees onzichtbaar, uitgeverij Ambo|Anthos

·  Ilja Leonard Pfeijffer - Peachez, een romance, uitgeverij De Arbeiderspers

·  Arjen van Veelen - Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken, uitgeverij De Bezige Bij

·  Tommy Wieringa - De heilige Rita, uitgeverij De Bezige Bij

Uitreiking
Op 7 mei maakt de vakjury de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2018 bekend. Nieuwsuur zendt die avond live een reportage uit van de prijsuitreiking. De ceremonie vindt plaats tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel in Amsterdam.