Freud, ITA, Foto: Henri Verhoef

Ivo van Hove regisseert wereldpremière van Sartres Freud

Vandaag, op de geboortedag van Freud, werd bekendgemaakt dat ITA als eerste de rechten op Sartres script The Freud Scenario heeft verworven. Freud wordt gespeeld door acteurs van FC Bergman en het ITA-ensemble. FC Bergman tekende daarnaast voor de bewerking van het script, de regie is in handen van Ivo van Hove. Freud gaat zondag 22 september 2019 in wereldpremière in Internationaal Theater Amsterdam en reist daarna naar Antwerpen. De productie is een samenwerking tussen Internationaal Theater Amsterdam en Toneelhuis.

De Franse filosoof Jean-Paul Sartre schreef eind jaren vijftig The Freud Scenario, op verzoek van Hollywood-regisseur John Huston. De twee kregen echter ruzie en sindsdien bleef het omvangrijke script onaangeroerd. Als geen ander heeft Freud bepaald hoe wij in de twintigste eeuw zijn gaan denken over wat het betekent om mens te zijn. Literatuur, film en toneel zijn diepgaand door hem beïnvloed. Maar hoe is Freud tot zijn theorieën gekomen? Rusteloos, getormenteerd en visionair zoekt Freud naar wie we eigenlijk zijn en wat ons drijft.

Ivo van Hove: 'We volgen Freud op jonge leeftijd waar hij zich razendsnel ontwikkelt tegen de opvattingen van zijn gezaghebbende leermeesters in. Freud was in staat out of the box te denken, creatief en innovatief te zijn. Heel bijzonder is dat hij dat niet alleen doet door de observatie van zijn patiënten, maar ook door de confrontatie met zichzelf. Freuds onderzoek naar de mens ontstond vanuit een hoge persoonlijke nood. Hij werpt zichzelf in de weegschaal met alles wat hij heeft. Niet alleen zijn overtuigingen maar ook zijn twijfels, niet alleen zijn verstand maar ook zijn hart.' Voor de speelperiode in Amsterdam is de kaartverkoop vanaf vandaag gestart.