Foto Jaap van Zweden. Credits: Keith Hiro

Jaap van Zweden krijgt Concertgebouw Prijs 2020

De Concertgebouw Prijs 2020 is toegekend aan dirigent Jaap van Zweden. Dit heeft de directie van Het Concertgebouw vandaag bekendgemaakt. De prijs wordt hem op 7 mei uitgereikt, aan de vooravond van het Mahler Festival 2020. Tijdens het vorige Mahler Festival (1995) speelde hij de Eerste symfonie van Mahler als concertmeester van het Concertgebouworkest. In 2020 opent Van Zweden het Mahler Festival met deze symfonie op hetzelfde podium, maar nu als chef-dirigent van de New York Philharmonic.

Simon Reinink, algemeen directeur van Het Concertgebouw, over de toekenning van de Concertgebouw Prijs: “Jaap van Zweden is van jongs af aan innig met Het Concertgebouw verbonden. Als Amsterdams kind trad hij er al diverse malen op, hij won er in 1977 het Oskar Back Concours, was vanaf zijn negentiende concertmeester van het Concertgebouworkest en trad er later op als dirigent met verschillende orkesten. Als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest gaf hij vele onvergetelijke uitvoeringen. De concertante Wagneropera’s staan veel muziekliefhebbers nog helder voor de geest. Inmiddels is Van Zweden internationaal een van de meest gevierde dirigenten van zijn generatie.”

Sinds het seizoen 2018-2019 is Jaap van Zweden music director van de New York Philharmonic. Daarmee keerde de Amsterdammer terug naar de stad waar hij als 16-jarige viool studeerde aan de Juilliard School of Music. Drie jaar later werd hij de jongste concertmeester van Het Concertgebouworkest ooit.

 

De Concertgebouw Prijs is bestemd voor musici die over een langere periode hebben bijgedragen aan het artistieke profiel van Het Concertgebouw. Onder eerdere winnaars waren Sir John Eliot Gardiner (2016), het Radio Filharmonisch Orkest/Groot Omroepkoor (2017) en het Hagen Kwartet (2019).