Jacqueline Bongartz

Jacqueline Bongartz nieuwe zakelijk directeur Stedelijk Museum Amsterdam

Jacqueline Bongartz (Leiden, 1966) treedt per 1 december 2019 aan als zakelijk directeur bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Samen met directeur Rein Wolfs zal zij de statutaire directie van het museum vormen, met Wolfs als voorzitter. Jacqueline Bongartz neemt de dagelijkse en zakelijke leiding van het Stedelijk op zich en is verantwoordelijk voor de organisatorische kant van het museum. 

Truze Lodder, voorzitter van de raad van toezicht van het museum, over Bongartz: “Wij hebben in Jacqueline Bongartz een allround manager gevonden, met bewezen leidinggevende kwaliteiten en ruime ervaring als bestuurder, met kennis uit andere sectoren dan de culturele, en dat is welkom. Zij opereert warm, sterk en rechtvaardig, is een goede communicator, en begrijpt de opdracht die het Stedelijk Museum heeft.”

Jacqueline Bongartz brengt meer dan 25 jaar zakelijke ervaring met zich mee in financiële en leidinggevende functies, als financieel directeur bij Blokker, Ballast Nedam en Vialis, onderdeel van VolkerWessels. Eerder was zij partner bij KPMG en vervulde daar diverse consultancy functies. Vanuit haar persoonlijke affiniteit met moderne kunst, was zij enkele jaren penningmeester van de Nederlandse Galerie Associatie. 

Jacqueline Bongartz: “Het Stedelijk Museum heeft een roemruchte geschiedenis, een fantastische collectie en een prachtig gebouw. Het is een eer en een voorrecht dat ik samen met Rein en het team aan de slag mag gaan om de toekomstplannen voor het Stedelijk uit te werken en de ambities waar te maken. Om samen te waarborgen dat het instituut midden in de veranderende omgeving zijn relevantie blijft behouden.”

De nieuwe zakelijk directeur is benoemd na positief advies van de ondernemingsraad van het museum en nadat het college van burgemeester en wethouders is gehoord.