Jacqueline de Jong, Off season, 1986, collectie van de kunstenaar. Courtesy Dürst Britt & Mayhew, Den Haag (NL) / Château Shatto, Los Angeles (US)

Jacqueline de Jong krijgt prestigieuze Franse AWARE Prijs toegekend

Vandaag is bekend gemaakt dat de Nederlandse kunstenaar Jacqueline de Jong in Frankrijk de AWARE prijs krijgt voor haar uitzonderlijke loopbaan en oeuvre. Naast de prijs krijgt ze 10.000 euro en een publicatie in 2020. De AWARE Prijs voor Vrouwelijke Kunstenaars beloont kunstenaars die sinds tien jaar werkzaam zijn en kent dit jaar de Outstanding Merit Prize toe aan Jacqueline de Jong. De prijs zal uitgereikt worden op 18 maart 2019 op het Franse Ministerie van Cultuur in Parijs en wordt gesteund door het CHANEL Fund for Women in the Arts and Culture.

Jacqueline de Jong (1939), werkzaam in Amsterdam en Frankrijk, heeft sinds de jaren zestig een veelzijdig oeuvre opgebouwd, waarin zij moeiteloos schakelt tussen expressionistische schilderkunst, nieuwe figuratie en pop art. De Jong maakte naam met het tijdschrift The Situationist Times: een speels magazine vol fotografische en getekende beelden, gewijd aan verschillende thema’s zoals de knoop, de ring en het labyrint. Daarnaast produceerde ze diverse affiches, waaronder in mei ’68 tijdens de Parijse studentenrevolte. Ook was ze actief in het organiseren van happenings, tentoonstellingen en andere events.

Het werk van Jacqueline de Jong is door de jaren heen altijd verzameld en gevolgd, maar sinds de laatste 10 jaar en vooral sinds de aankoop van De Jongs archief door Beinecke Library of Rare Books and Manuscripts in Yale University in 2012 is er internationaal veel aandacht voor haar werk. Het leidde recent tot tentoonstellingen in onder meer New York, Malmö, Toulouse, Parijs en op dit moment in het Stedelijk Museum Amsterdam.