Menno Schilthuizen. Beeld: Joris van Gennip

Jan Wolkers Prijs gaat naar Menno Schilthuizen

Menno Schilthuizen wint de Jan Wolkers Prijs 2018. Hij ontvangt de prijs voor zijn boek Darwin in de stad. De prijs is voor het beste natuurboek en werd uitgereikt tijdens radioprogramma Vroege Vogels.

Schilthuizen ontving de prijs van Karina Wolkers in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Het boek Darwin in de stad is een illustratie van het thema ‘stadsnatuur’. Verstedelijking stuurt de evolutie van de natuur en dieren. De natuur zal na een tijdje steeds meer in de stad verworven zijn waardoor de evolutie een aparte wending neemt. 

Het boek staat vol met (on)bekende feiten, is rijk gevuld en bevat veel informatie. Ook leert het je op een andere manier kijken, een andere kijk op de wonderen van de natuur. Schilthuizen ontvangt de Jan Wolkers Prijs, tekening van Siegfried Woldhek en de 5.000 euro die daarbij hoort. 

Dit jaar was er veel keuze voor de jury, die denkt dat dit komt door de Boekenweek 2018, die als thema ‘natuur’ had. Eerdere winnaars van de prijs zijn: Dik van der Meulen - De kinderen van de nacht, Albert Beintema - De grutto, Louis Schoonhoven - Niet zonder elkaar.