Tafelornamenten van René Lalique. Beeld: Sotheby's

Koninklijke familie veilt kunstwerken

In Londen en New York biedt veilinghuis Sotheby’s deze maand kunstwerken aan uit de collectie van het Koninklijk Huis. De kunstwerken hebben een geschatte waarde van 3,5 miljoen euro, meldt NRC

Naast het topstuk, een tekening van de Vlaamse kunstenaar Peter Paul Rubens (1577-1640), zijn er dertien tekeningen van oude meesters en twaalf kavels met Chinees porselein, serviesgoed en zilverwerk. Waar de werken vandaan komen, blijft anoniem. In de catalogus wordt het aangegeven als ‘property of a princess’.

Tijdens de veiling in New York worden werken aangeboden uit de kunstcollectie van Willem II (1792-1849) en zijn echtgenote Anna Paulowna. Een van de kunstwerken is een tekening van Rubens uit 1608 en de waarde is geschat tussen 2,2 en 3,1 miljoen euro. De veiling zal plaats vinden op 30 januari.

In Londen zal de veiling plaatsvinden op 17 januari. Uitgelicht zijn de tafelornamenten van de Franse edelsmid René Lalique (1860-1945), die speciaal voor het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard werden gemaakt.