Foto: Bas Wilders

Kunststudent Floor Snels wint Van Gogh AiR prijs 2019

Floor Snels, pas afgestudeerd aan de studie Beeldende Kunst bij AKV|St.Joost Breda, mocht vandaag de tweede editie van de Van Gogh Artist in Residence prijs in ontvangst nemen uit handen van Ron Dirven, directeur-conservator van het Vincent van GoghHuis. Floor mag een maand lang verblijven als ‘artist-in-residence’ in de oude kosterswoning uit Van Goghs tijd en gebruik maken van het gastatelier. Ook ontvangt zij een geldbedrag van €600 en een materiaalvergoeding. Aansluitend zal Floor exposeren in de Van GoghGalerie.

Het is de tweede keer dat het Van GoghHuis deze prijs beschikbaar stelt aan studenten van AKV|St.Joost. De prijs wordt toegekend met het oog op kwaliteit van het werk en geschiktheid om deel te nemen aan de residentie in Zundert. Zowel affiniteit met Van Gogh en de plek, als intentie voor de invulling van de werkperiode speelden daarbij een rol. Het werk van de jonge beeldend kunstenaar Floor Snels viel bij de jury op vanwege de kwaliteit en de verrassende omgang met een plek. Floor heeft zich grondig verdiept in de historie en identiteit van de omgeving en is bovendien interactie aangegaan met de bewoners. Dit heeft geleid tot interessante plannen om de aantrekkelijkheid van de locatie te versterken. De jury ziet in het gepresenteerde werk raakvlakken met de situatie in Van Goghs geboortedorp. Ze verwacht dat hierdoor iets moois kan ontstaan dat in potentie blijvend kan bijdragen aan versterking van de Van Goghbeleving in Zundert.

Acht studenten van studierichtingen Beeldende Kunst, Illustratie|Animatie, Grafisch|Ruimtelijk Ontwerp van AKV|St.Joost uit Breda en ’s-Hertogenbosch hadden zich aangemeld voor de prijs. Alle kandidaten waren bijzonder gemotiveerd. Het werk was divers en over het algemeen van goed niveau. Enkelen waren door de aard van het werk minder geschikt voor deelname aan de Van Gogh residentie. Op woensdag 3 juli heeft de jury de werken bekeken en gesproken met de kandidaten. De jury van de Van Gogh AiR prijs bestaat uit Ron Dirven, directeur-conservator, en Eva Geene, curator Vincent van GoghHuis.