Campagnebeeld Orphée et Eurydice
Campagnebeeld Orphée et Eurydice
Campagnebeeld Orphée et Eurydice

Liefde overwint de dood bij ‘Orphée et Eurydice’ door de Reisopera

Van 13 april t/m 18 mei toert de Nederlandse Reisopera door het land met Orphée et Eurydice. De Amerikaanse Jennifer Williams regisseert de prachtige, meeslepende opera van Christoph Willibald Gluck, waarin liefde de dood overwint. De première is zaterdag 13 april in het Enschedese Wilminktheater.

In de versie van Gluck is het verhaal van Orpheus, die zijn geliefde Eurydice terug wil halen uit het dodenrijk, teruggebracht tot de essentie. Het meeslepende drama over thema’s als kunst, liefde en dood kent bij hem slechts drie personages: Orphée, Eurydice en l’Amour. Bovendien kiest Gluck voor een happy end. Terwijl Orpheus in het mythische verhaal zijn geliefde voorgoed verliest omdat hij tegen het gebod van de goden achterom kijkt, overwint bij Gluck de liefde en keren Orpheus en Eurydice samen terug op aarde.

Na de plotselinge dood van zijn jonge vrouw daalt Orpheus af naar de onderwereld om haar terug te halen. Tijdens zijn reis proberen geesten de mythische zanger tegen te houden, maar zijn gezang brengt hem uiteindelijk naar de Elysische velden. Daar vindt hij Eurydice. Aanvankelijk wil zij hem niet volgen. Ze blijft liever achter in de aangename vergetelheid van de dood dan terug te keren naar het leven met al zijn pijn en teleurstellingen. Uiteindelijk kiest ze toch voor Orpheus. Als hij bij de terugtocht tegen het gebod van de goden naar haar achterom kijkt, verliest hij haar echter voor de tweede keer. Deze keer lijkt het voorgoed. Maar dan grijpt liefdesgod Amour in en geeft zij de treurende Orpheus zijn geliefde terug. 

Deze productie van de Nederlandse Reisopera wordt geregisseerd door Jennifer Williams. Zij wordt geprezen om haar vindingrijke, vernieuwende en multimediale benadering van opera. De internationale carrière van Williams, de eerste vrouwelijke Amerikaanse regisseur bij de prestigieuze Bayreuther Festspiele, bracht haar naar beroemde operahuizen in Europa, Azië en Noord en Zuid-Amerika.

ORPHÉE ET EURYDICE
Orphée: Yaroslav Abaimov, Eurydice: Kristina Bitenc, l’Amour: Lucia Martin Carton, dans: Alison Duarte, Kathrin Gramelsbergerh, Maarten Krielen, Tommy Pham, Roberto Tallarigo, koor: Consensus Vocalis, orkest: Phion, orkest van Gelderland & Overijssel. Muzikale leiding: Sascha Goetzel, regie: Jennifer Williams, choreografie: Pim Veulings, decorontwerp: Yoko Seyama, video-ontwerp: Wolf Bittner, kostuumontwerp: Sanne Oostervink, lichtontwerp: Alex Brok. Gezongen in het Frans met Nederlandse en Engelse boventitels.

SPEELLIJST
za 13 apr: Wilminktheater, Enschede, di 16 apr: Theater a/h Vrijthof, Maastricht, di 23 apr: Stadsschouwburg Groningen, do 25 apr: Atlas, Emmen, vr 3 mei: Amare, Den Haag, di 7 mei: Chassé, Breda, vr 10 mei: Stadsschouwburg Utrecht, zo 12 & di 14 mei: Carré, Amsterdam, do 16 mei: Orpheus, Apeldoorn, za 18 mei: De Spiegel, Zwolle.

Voor meer informatie over de opera en om tickets te reserveren, kun je terecht op de website van De Nederlandse Reisopera.