Beeld: Studio Hans Wilschut

Live concert Ryoji Ikeda

Op 23 november geeft Japanner Ryoji Ikeda een live concert in het Eye Filmmuseum. Ryoji Ikeda is een beeldend kunstenaar en sleutelfiguur in de elektronische muziek. Het concert datamatics [ver.2.0] zal je overrompelen met beeld en geluid. Ikeda staat bekend om zijn overweldigende live acts en geestverruimend audiovisueel werk. 

Naast de twee concerten is er ook een tentoonstelling, die loopt van 15 september tot en met 2 december. Voor zijn minimalistische en adembenemende audiovisuele kunst maakt Ikeda gebruik van wiskunde, kwantummechanica, computerdata, geluid en licht. Hij vormt die om tot werken van een grote kracht en schoonheid. Vaak verbeelden zijn kunstwerken de onzichtbare structuren en data die ons leven besturen, van DNA tot sterrenstelsels: het onvoorstelbare kleine en grote. 

In zijn live concert datamatics [ver.2.0] op 23 november in Eye laat Ikeda ons zien en horen hoe die data ons begrip van de wereld vormen. Met zijn abstracte beelden van materie, tijd en ruimte meandert de performance tussen wetenschap en filosofie. 

Ikeda projecteert tijdens zijn concert computer-gegenereerde beelden, softwarecodes en patronen die zijn afgeleid van fouten op de harde schijf. Hij sluit af met spectaculaire, vierdimensionale wiskundige beelden die ogenschijnlijk oneindige vergezichten openen. Ook de hypnotiserende soundtrack lijkt een grenzeloze akoestische ruimte op te roepen.

Houd de website van Eye Filmmuseum in de gaten voor nieuws over de kaartverkoop.