Hollanders van de Gouden Eeuw. Beeld: Amsterdam Museum.
De anatomische les van Dr. Sebastiaen Egbertsz, 1601-03, van Aert Pietersz (detail).
De overlieden van de Handboogdoelen, Bartholomeus van der Helst 1653, tijdens restauratie.

Live restauratie Amsterdam Museum op TEFAF 2018

Dit jaar mag het Amsterdam Museum de Special Exhibition op TEFAF invullen. Het is een eer een Nederlands museum deze kans krijgt, vaak gaat de invulling van de Special Exhibition naar een internationaal museum. Dit jaar staat de jaarlijkse kunstbeurs in het teken van schutters- en regentstukken. Schutters en regenten traden in de 17e eeuw op als gezagvoerders. Zelf waren zij burgers of gezagvoerders, onderaan de maatschappelijke ladder, die dit in opdracht van een persoon of meerderen deden.     

De beeldende kunst is breed vertegenwoordigd op TEFAF. Het Amsterdam Museum heeft in de afgelopen twintig jaar regelmatig groepsportretten uit de collectie laten restaureren. Een deel van het resultaat daarvan is te zien in de Special Exhibiton op TEFAF. Aan de hand van beeldmateriaal wordt er uitgelicht wat er tijdens de restauraties is ontdekt. Zo toont het museum dat De anatomische les van Dr. Sebastiaen Egbertsz van Aert Pietersz een arm en een hand te veel heeft. 

Voor de mensen die niet naar het TEFAF Maastricht gaan, maar wel in de collectie van het Amsterdams Museum willen duiken kunnen op vier locaties terecht. Het museum toont zijn collectie in het voormalige burgerweeshuis in de Kalverstraat, het Cromhouthuis, Museum Willet-Holthuysen en in de permanente tentoonstellingen Hollanders van de Gouden Eeuw in de Hermitage Amsterdam. 

TEFAF Maastricht is dit jaar van 10 t/m 18 maart.