Marga Minco wint P.C. Hooftprijs

Marga Minco heeft op maandag 10 december 2018 de P.C. Hooftprijs voor verhalend proza ontvangen, dit maakte het bestuur van de Stichting P.C. Hooftprijs voor Letterkunde bekend. Eerder won Marga Minco de Annie Romeinprijs, Constantijn Huygensprijs en Vijverbergprijs.

De prijs werd aan Marga Minco toegewezen, de jury vind haar debuut Het bittere kruid (1957) de Nederlandse stem van de Europese oorlogsliteratuur. Het bittere kruid is deels autobiografisch en gaat over een Joods gezin tijdens de Duitse bezetting. Haar verhalen zijn, zo schrijft de jury, geworteld in haar leven, waarin zich zoveel samentrekt op de jaren 1940-1945 en hun nasleep. Daarnaast vertelt de jury: ‘De romans en verhalen van Marga Minco geven vorm aan existentiële ervaringen als angst, schuldgevoel, eenzaamheid en een diep maar nauwelijks te verwoorden verlangen naar geborgenheid. Zonder te psychologiseren, zonder pathetiek of pretentie, maakt zij ondoorgrondelijke werkelijkheid invoelbaar en voorstelbaar.’

Marga Minco ontvangt naast de prijs een bedrag van €60.000. De uitreiking van de prijs zal thuis plaats vinden, dit vanwege de leeftijd en gezondheid. De uitreiking zal in januari plaatsvinden onder aanwezigheid zijn van een kleine delegatie van het bestuur en jury en haar twee dochters.