Mariëtta Jansen © Carli Hermes

Mariëtta Jansen (1961) nieuwe directeur Museum De Buitenplaats in Eelde

Met ingang van 1 maart 2020 wordt Mariëtta Jansen de nieuwe directeur van Museum De Buitenplaats in Eelde. Ze volgt hiermee Patty Wageman op die per 1 februari 2020 is aangesteld als directeur van de Stichting Oude Groninger Kerken. 

Jansen, nu nog werkzaam is als conservator van ‘De Ploeg’ en ‘Kunst van de 20e eeuw’ in het Groninger Museum, laat weten bijzonder verheugd te zijn met deze nieuwe aanstelling: “Hoewel ik altijd met plezier voor het Groninger Museum heb gewerkt, betekende dit een kans die ik niet aan mij voorbij wilde laten gaan. Museum De Buitenplaats heeft al lange tijd mijn belangstelling, ik zie het als een Gesamtkunstwerk waar alle kunsten samenkomen: architectuur, beeldende kunst, muziek, literatuur en niet te vergeten het 17e -eeuwse Nijsinghhuis en die prachtige beeldentuin. Ik kom er graag.”

Jansen groeide op in het Drentse Eelderwolde. Na haar studie kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Groningen was zij op verschillende plekken werkzaam. In 2008 volgde zij Han Steenbruggen op in het Groninger Museum en stond zij vervolgens aan het roer van diverse grote tentoonstellingen. Een van Jansens laatste projecten in het Groninger Museum was ‘Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928’ ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Kunstkring. “Terugblikkend zie ik dat als de kroon op mijn werk voor het Groninger Museum en op De Ploeg. Tegelijkertijd voelde het ook als het moment om vooruit te willen kijken”, vertelt Jansen. 

De Raad van Toezicht van Museum De Buitenplaats is verheugd met Jansens benoeming: “Met haar krijgt Museum De Buitenplaats een bevlogen kunsthistoricus in huis die de door Patty Wageman ingezette koers verder zal voortzetten en uitbouwen. Wij wensen haar veel succes toe met deze uitdagende baan.”