Foto: © Oude Kerk, fotograaf: Gert Jan van Rooij

Meer Oude Kerk, verborgen kunstschat geopend

De Oude Kerk presenteert een lang verborgen kunstschat. Zeven historische zijruimtes worden geopend, sommige ruimtes waren eerder niet toegankelijk. Vanaf 5 oktober kan je genieten van zelden vertoonde kunstschatten. De zijruimtes worden ingericht met eigen collectiestukken en topbruiklenen en vormen een samenspel tussen erfgoed en hedendaagse kunst.

De cultuurhistorische betekenis van de collectie van de Oude Kerk was onbekend, tot het onderzoek dat in 2016 werd gedaan naar de schilderijen, objecten en bouwelementen. De huidige collectie van de Oude Kerk bestaat uit ca. 2600 objecten en 100 schilderijen en prenten. Met een uitbreiding van 155 m2 aan tentoonstellingsruimte, is er genoeg plek om kunstschatten te tonen. De zeven nieuwe kamers die open gaan zijn de Kerkmeesterskamer, de Librije, de IJzeren Kapel, de Spiegelkamer, de Bibliotheek en Collegekamer en het Heilig Graf. 

Met de uitbreiding van de Oude Kerk vind er een nieuwe opstelling van de collectie plaats. In de intieme zijruimtes krijg je de kans om meer te ontdekken over de Oude Kerk en kan je kunstwerken op hun oorspronkelijke plek te bezichtigen. Ook komt er een ruimte voor bruiklenen met een historisch belang en een voor werk van hedendaagse kunstenaars. Met een vernieuwde audiotour wordt je langs de kunstschatten geleid. 

De Oude Kerk is de eerste kerk van Amsterdam en daarmee ook het oudste gebouw van de stad. In 2016 werd de kerk geregistreerd als museum en heeft de herinrichting plaats gevonden. 

De nieuwe ruimtes zijn vanaf 5 oktober te zien in de Oude Kerk in Amsterdam. Bekijk de website voor meer informatie.