‘Grosse Geister' van Thomas Schütte wordt het Erasmus MC binnengetakeld. Foto: Aad Hoogendoorn

Mensbeelden opgenomen in ziekenhuis

Binnenkort kunnen patiënten en bezoekers van het Erasmus MC in Rotterdam genieten van een vijftal topstukken uit de beeldenverzameling van Museum Boijmans Van Beuningen. Afgelopen week is een geheime selectie beelden, allen mensfiguren, naar het naastgelegen ziekenhuis overgebracht. Dit sluit aan bij de dagelijkse praktijk van het ziekenhuis waarbij het menselijk lichaam centraal staat. Tijdens de feestelijke opening op 9 september worden de beelden onthuld.

In het kader van de grootscheepse renovatie en vernieuwing van Museum Boijmans Van Beuningen blijft een deel van de museumcollectie zichtbaar bij buurtmusea en instellingen onder de noemer: Boijmans bij de Buren. De tentoonstelling Mensbeelden - Kracht & Kwetsbaarheid in het Erasmus MC is de zesde in de reeks van elf tentoonstellingen. Vier van deze vijf menssculpturen, allen uit de museumcollectie, zullen de overdekte tuin van het ziekenhuis sieren. Om welke vier sculpturen het gaat, blijft een geheim tot de opening.

De iconische metershoge gietijzeren reus Grosse Geister (Figur Nr. 8) van kunstenaar Thomas Schütte heet de bezoeker van het Erasmus MC vanaf heden een warm welkom bij de RG 101H ingang (vlakbij het atrium). In het ziekenhuis, waar het menselijk lichaam hoofdzaak is, wordt met deze tentoonstelling de kracht en kwetsbaarheid van het lichaam gevierd. De voltallige museumcollectie van 151.000 kunstwerken, waarvan circa 3000 sculpturen, komt in 2021 bijeen in het dan te openen Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste volledig publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld.

Prof.dr. Jan van Saase, internist en lid van de kunstcommissie is blij met de kans om deze mensbeelden tijdelijk op te nemen te geven in het Erasmus MC. Van Saase: “Een goede buur is beter dan een verre vriend. Toen onze medewerking werd gevraagd, was de kunstcommissie onmiddellijk enthousiast, vooral omdat de tentoonstelling krachtige mensen uitbeeldt die emoties uitstralen die goed passen binnen de muren van ons ziekenhuis. Als je de beelden ziet zal je dat direct herkennen. Wij hopen dat onze patiënten en medewerkers de tentoonstelling waarderen en er troost of afleiding in vinden.”