Francisco Toledo
Francisco Toledo EL PERRO DE OLGA

Mexicaanse kunstenaar en activist Fransisco Toledo overleden

Op 79-jarige leeftijd is Fransisco Toledo overleden in zijn geboortestad Oaxaca. Toledo, ook wel ‘El Maestro’, stond bekend als een van de bekendste hedendaagse kunstenaars van Mexico. Zijn dochter maakte zijn overlijden op 5 september 2019 bekend.

Toledo was naast een kunstenaar ook betrokken bij het welzijn van zijn vaderland.  Hij zette zich als activist in voor natuurbehoud en hechtte veel waarde aan het in leven houden van Mexicaanse tradities. Volgens verschillende media was de kunstenaar al maanden ziek.

Dat Toledo Mexico’s trots is bleek al uit een tweet van de Mexicaanse president Andrés Manuel López; “Een ware verdediger van de natuur, gewoonten en tradities van ons volk.”

Toledo’s werk is sterk geïnspireerd op zijn achtergrond als Zapoteek, een van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Mexico. Een terugkomend thema in zijn schilderijen, collages en keramieken is de rijke fauna van zijn geboorteland.  De schorpioenen, apen en alligators fungeren als metaforen en symbolen in zijn werk en deden hem denken aan zijn kindertijd.

In 2005 ontving Toledo de Right Livelihood Award. Hij ontving deze ‘voor zijn inzet voor de bescherming en het verbeteren van het erfgoed, het milieu en het gemeenschapsleven in zijn geboorteplaats Oaxaca’.