Jeff Koons, Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints), 2014–15 Olieverf op doek, glas, aluminium, 179,7 x 136,5 x 37,5 cm. Eigendom van Jeff Koons.

Miljoenen kunstwerk Jeff Koons in Nieuwe Kerk gebroken

Op de laatste dag van de tentoonstelling Meesterwerk 2018 in de Nieuwe Kerk in Amsterdam is het werk Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints) van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons flink beschadigd. 

Wat een feestelijke afsluiting zou moeten zijn, mondde uit in een kunstig drama. Terwijl het afsluitingsconcert ter ere van de slotdag van de tentoonstelling haar laatste noten uitblies stootte een man de fragiele blauwe bal van het kunstwerk om. Op beelden van AT5 is te zien hoe de kerkvloer gevuld is met gebroken scherven. 

De oude man was erg geschrokken en ‘hevig ontdaan’, vertelt een woordvoerder van De Nieuwe Kerk. Vandaar dat er wordt uitgegaan van een ongeluk en geen opzet. Het schilderij zelf is onbeschadigd.

De glazen die verspreid over de vloer liggen zijn het overblijfsel van het werk Gazing Ball. Een replica van ‘Madonna en kind met vier heiligen’ van de Italiaanse renaissanceschilder Perugino waarbij Koons een helderblauwe glazen bol voor het doek plaatste. 

Het werk is een opvolger op Koons’ andere Gazing Ball’s. Een serie waarbij hij kopieën van wereldberoemde schilderijen combineert met een glazen bal. De schade moet nog worden getaxeerd, maar doorgaans worden de Gazing Ball-werken verkocht voor 2 tot 2,5 miljoen euro.