Beeld: APN

Model L'Origine du monde bekend

Het onbekende naakte model dat op het negentiende-eeuws schilderij L’Origine du monde (de oorsprong van de wereld) van Gustave Courbet is afgebeeld, heeft na 150 jaar eindelijk een naam gekregen. Het schilderij is een van de meest bediscussieerde schilderijen uit de kunstgeschiedenis, het naakte onderlichaam van de vrouw is afgebeeld, met de vagina richting de kijker. 

Voor lange tijd dacht men dat Courbet zijn Ierse geliefde Joanna Hiffernan had geschilderd. Hier bleven twijfels over, Hiffernans felrode hoofdhaar zou niet matchen met het afgebeelde donkere schaamhaar. AFP meldt dat deskundigen zeggen voor “99 procent zeker” te zijn dat de vrouw de Parijse balletdanseres Constance Queniaux is.

Franse historicus Claude Schopp pikte een verwijzing naar Queniaux op in brieven tussen de Franse schrijvers Alexandre Dumas fils en George Sand. Queniaux was 34 jaar en een minnares van de Ottomaanse diplomaat Halil Sherif Pasha. Pasha gaf Courbet de opdracht om het schilderij te maken voor zijn persoonlijke eroticaverzameling. 

Constance QueniauxToen Schopp zijn ontdekking liet zien aan kunsthistoricus Sylvie Aubenas, kwam die nog met aanvullend bewijs. Aubenas vertelde dat Queniaux een schilderij van Courbet naliet toen ze stierf in 1908. Op het werk staan camelia's afgebeeld, een bloem die wordt geassocieerd met courtisanes. Aubenas: "Wat zou een beter cadeau zijn geweest van de artiest en zijn opdrachtgever aan Constance?”

Het schilderij maakt deel uit van de vaste collectie van het Musée d’Orsay in Parijs.