Video-installatie van Mondriaans oeuvre in het Mondriaanhuis.

Mondriaanhuis siert zich met internationale nominaties

In 2017 vernieuwde het Mondriaanhuis in Amersfoort zich door de abstracte kunst van de Hollandse meester een totaal nieuwe beleving te geven. Nu is het Mondriaanhuis genomineerd voor door de American Alliance of Museum voor de Media & Technology MUSE Awards 2018. Daarnaast is het Mondriaanhuis finalist bij de European Desgin Awards 2018. Het Utrechts bureau Tinker imagineers bedacht het multimediaconcept en is geselecteerd door beide vakjury's in de categorie ‘multimedia/digital installations’.

Multimediale reis
Bezoekers reizen in het geboortehuis van Piet Mondriaan door het leven van de eigenzinnige pionier van abstracte kunst: van Amersfoort naar Winterswijk, en van Amsterdam via Parijs en London uiteindelijk naar New York. Ze ontdekken zijn iconische werk, zijn spirituele vorming, zijn interesses en vrienden.

De reis start met een video-installatie van Mondriaans oeuvre. Een muzikaal beeldverhaal dat de bezoekers meeneemt, via zijn vroege landschappen en de kleurrijke zeegezichten, naar zijn karakteristieke abstracte wereld. In zijn laatste levensjaren in New York begon Mondriaan als het ware opnieuw – hij bevrijdde zich van de zwarte lijnen, en hij vond nieuwe ruimte in zijn werk. Bezoekers stappen in de zaal New York in Mondriaans droomwereld, waar zijn werk, de stad en zijn favoriete muziek in een audiovisueel spektakel samensmelten.

MUSE Awards
De Amerikaanse museumprijs ‘MUSE Awards’ waarderen excellent werk op het gebied van multimedia in galleries, bibliotheken, archieven en musea.  Op 6 mei zullen de winnaars van de MUSE Awards bekend worden gemaakt in Phoenix, USA. Paul Baltus, directeur van het Mondriaanhuis / Stichting Amersfoort in C, zal deze uitreiking bijwonen.

European Design Awards
Tijdens het European Design Festival op 1-3 juni in Oslo worden de winnaars van de European Design Awards uitgereikt. Deze ontwerpprijzen zijn sinds 2007 in het leven geroepen om Europese ontwerpen en ontwerpers te honoreren en promoten.