Hermitage Amsterdam, foto: Roy Beusker

Musea en theaters deze maand toegankelijk via sneltesten

Tientallen musea, theaters, dierentuinen en sportstadions zullen in april enkele dagen op proef publiek toelaten. Bezoekers moeten voorafgaand aan een concert, wedstrijd of tentoonstelling wel een sneltest laten afnemen. Als die negatief is, krijgen ze een testbewijs die ze bij de ingang moeten laten zien. 

Dit laat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dinsdag weten. Minister Hugo de Jonge: “De maatregelen zijn voor ons allemaal zwaar en het duurt nu al zo lang. Daarom kijken we voortdurend naar wat er wel mogelijk te maken is binnen de noodzakelijke beperkingen. We zijn ervan overtuigd dat we met toegangstesten voorzichtig en verantwoord activiteiten eerder open kunnen stellen, dan eerder het geval zou kunnen zijn, zodat de samenleving weer stap voor stap kan heropenen.”    

Per locatie is een maximumaantal bezoekers per dag toegestaan. De locaties gaan niet onbeperkt open: ze zijn slechts toegankelijk op bepaalde data. Het coronaprotocol blijft ook gewoon gelden. Zo moet er anderhalve meter afstand worden gehouden, zijn er vaste looproutes en desinfectiemiddelen.

Musea
Samen met het Ministerie van OCW werkt de Museumkaart mee aan een pilot voor een tijdelijke heropening van musea, gecombineerd met een  gratis sneltest.  Het vindt plaats in de Nationale Museumweek, van 19 t/m 25 april, met 17 musea verspreid door het land. Zo is er voor iedereen binnen een redelijke afstand een museum dat meedoet. Mensen met een Museumkaart kunnen een tijdvak reserveren bij het museum van hun keuze op museum.nl. Wie een tijdvak bij een museum reserveert, ontvangt een link om een afspraak voor een gratis sneltest te maken. Op het geboekte tijdstip kunnen bezoekers dan naar binnen met hun Museumkaart, bewijs van reservering en de negatieve sneltest. 

 Terug naar het overzicht