Foto: Heleen Haijtema

Museum De Lakenhal gaat langdurige samenwerking aan met Claudy Jongstra.

Museum De Lakenhal gaat een langdurige samenwerking aan met Claudy Jongstra. De Kunstenaar van het jaar 2019 ontwerpt voor het museum het Nieuw Leids Laken #4, een speciale, wollen stof op basis van eeuwenoude tradities. Daarnaast ontwikkelt zij samen met gastcurator Suzanne Oxenaar een grote solotentoonstelling, die in 2020 te zien is in de nieuwe tentoonstellingsvleugel van Museum De Lakenhal.

Claudy Jongstra is de vierde in een reeks kunstenaars/ontwerpers die voor Museum De Lakenhal een stofontwerp maakt in de serie Nieuw Leids Laken. Deze wollen stof is, net als de lakense stoffen van weleer, van hoge kwaliteit wat betreft materiaal, techniek en artistieke uitdrukking. Claudy Jongstra speelt in haar ontwerp met de geschiedenis van botanische verfstoffen voor wol.

In het najaar van 2020 presenteert Museum De Lakenhal een grote solotentoonstelling van Claudy Jongstra, in samenwerking met curator Suzanne Oxenaar. Zij kennen elkaar vanuit een lange artistieke samenwerking, wat Jongstra ertoe bracht Oxenaar voor te stellen als gastcurator. Beide zijn op vele niveaus geïntrigeerd door de raakvlakken die de collectie en geschiedenis van Museum De Lakenhal heeft met het werk en de ambitie van Claudy Jongstra. De nieuwe tentoonstellingszalen van het museum bieden, door hun moderne architectuur, ruime afmetingen, fraaie lichtval en materialisatie, een optimale context voor de presentatie van de hedendaagse werken van Jongstra.

De grootschalige kunstwerken van Claudy Jongstra zijn ‘geschilderd’ met wol. Door hun grootte zijn ze overweldigend, maar tegelijkertijd blijven ze door de manier van schilderen toegankelijk. Jongstra is fundamenteel gedreven door de ontwikkeling van kleur door de eeuwen heen, die onlosmakelijk verbonden is met haar artistieke ontwikkeling.