Gouds bruidspaar in de IJssalon Italia in 1994. Foto: Ton Bennemeer
Danilo Agnoli in zijn ijssalon, foto: Martin Droog – SAMH

Museum Gouda heropent Italiaanse ijssalon

Op 8 mei opent in Museum Gouda een tentoonstelling over IJssalon Italia. Van 1939 tot 2002 was deze iconische ijssalon, gerund door de Italiaanse familie Agnoli, het trefpunt van de Goudse binnenstad. Tientallen voorwerpen van klanten en medewerkers brengen het verleden tot leven en vertellen nieuwe verhalen over het harde werken achter de schermen. Met de presentatie viert Museum Gouda haar 150-jarig jubileum.

Net als in andere Nederlandse steden werd in Gouda in de jaren ’30 een echte Italiaanse ijssalon geopend. Ugo Agnoli was de armoede en het fascistische regime in de Dolomieten ontvlucht. Zoals veel streekgenoten ging hij in Nederland ijs verkopen, vanaf 1939 vanuit zijn Goudse ijssalon.

Zoon Danilo Agnoli zou het hart van de zaak worden. Van zijn vaste klanten wist hij precies welk ijsje favoriet was. Hij maakte van de ijssalon een trefpunt in de stad, voor oude en nieuwe Gouwenaars – zo kwamen Marokkaanse arbeidsmigranten er koffiedrinken. De hele lente en zomer werd van ’s ochtends vroeg tot middernacht keihard gewerkt door de Italiaanse ijsmakers.

Na de kermis eind september sloot IJssalon Italia ieder jaar de deuren en vertrokken de Agnoli’s naar Italië. Maar in de lente van 2003 bleven die deuren gesloten. Vijftien jaar lang stonden Gouwenaars verlangend voor de typerende blauwe gevel. Het was een Gouds mysterie, waarom was de ijssalon zo plotseling gesloten? Voor één zomer halen we hier samen herinneringen op en nemen een kijkje achter de schermen.

Museum Gouda

9 mei t/m 27 oktober 2024

Openingstijden Museum Gouda: dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur

Zie ook: museumgouda.nl