Keith Haring muurschildering, 1986. Foto Hanna Hachula. Artwork © Keith Haring

Muurschildering Keith Haring behouden voor de toekomst

De muurschildering van Keith Haring op het koelhuis van het Food Center Amsterdam in Amsterdam-West wordt volgend jaar gerestaureerd. Haring schilderde het werk in 1986, acht jaar later verdween het achter een metalen gevel. Bij de herontdekking in 2018 bleek de muurschildering in redelijke staat. Experts stelden wel vast dat restauratie noodzakelijk was voor behoud van het werk in de toekomst.

De Amerikaanse kunstenaar en activist Keith Haring (1958 – 1990) begon in 1980 met het tekenen van graffiti in de New Yorkse metro. Nadat hij zich verbond aan de Tony Shafrazi Gallery nam de interesse in zijn werken wereldwijd toe. Hij wilde echter geen elitaire museumkunstenaar worden en maakte zijn werk dan ook voor iedereen toegankelijk door de verkoop van merchandise als T-shirts en buttons. De thema’s in Harings geëngageerde kunst, zoals oorlog, racisme, drugs en aids zijn altijd actueel gebleven.

In 1986 kreeg Haring zijn eerste museale solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. Bijzonder was dat Haring zich in deze periode ook actief buiten het museum in de stad manifesteerde. Hij ging met jonge graffitikunstenaars de straat op, en beschilderde de muur van het toenmalige museumdepot, op het terrein van de Centrale Markthallen aan de Jan van Galenstraat, vanaf een hoogwerker in één dag. Om het klimaat binnen in het depot te verbeteren werd in 1994 een metalen scherm op de muur aangebracht, waardoor het kunstwerk uit het zicht verdween. Na bijna 25 jaar werd het in 2018 weer onthuld. De muurschildering van een fabeldier is Harings op een na grootste, bewaard gebleven muurschildering in de openbare ruimte van Europa en bestaat uit een dikke, witte lijn. De afmeting is ongeveer 12 bij 15 meter.

De restauratie start vanwege de weersomstandigheden in april 2020 en duurt ongeveer zes weken. Een internationaal team onder leiding van restauratoren Will Shank en Antonio Rava voert de restauratie uit. Zij hebben eerder muurschilderingen van Haring gerestaureerd in Parijs en Pisa. Na de restauratie zal een beschermende coating de muurschildering beter beschermen tegen weersinvloeden, zodat het kunstwerk behouden blijft voor toekomstige generaties. Marktkwartier en de gemeente Amsterdam denken samen na over de zichtbaarheid van het werk na herontwikkeling van het Food Center Amsterdam terrein.