Dirigent Paavo Järvi laat de 11-jarige Elena het Het Koninklijk Concertgebouworkest het startsein geven voor het Nationaal Schoolontbijt
Opening Nationaal Schoolontbijt 2019 met het Koninklijk Concertgebouworkest in Het Concertgebouw Amsterdam
Willeke Alberti, vriend van Het Vergeten Kind, met kinderen bij de opening van het Nationaal Schoolontbijt 2019 in Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam

Nationaal Schoolontbijt start in Het Koninklijk Concertgebouw

Vanochtend was Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam het decor voor de opening van het Nationaal Schoolontbijt: de week waarin ruim een half miljoen kinderen gezond ontbijten op 2.750 basisscholen en in 250 stadhuizen. In de Grote Zaal ontbeet een Amsterdamse basisschoolklas midden op het podium. Het Koninklijk Concertgebouworkest, geleid door dirigent Paavo Järvi, speelde tijdens het ontbijt afwisselend snelle en langzame stukken om de kinderen het verschil tussen gehaast en rustig ontbijten te laten ervaren.

Willeke Alberti verwelkomde groep 8 van de Amsterdamse basisschool De Rivieren met haar bekende lied De Glimlach Van Een Kind. Radio 4-presentatrice Maartje Stokkers liet de scholieren vervolgens kennismaken met zeven orkestleden en hun instrumenten. De 11-jarige Elena klom daarna op de bok om samen met dirigent Paavo Järvi het wereldberoemde orkest het startsein voor het ontbijt te laten geven. Onder zijn leiding speelde Het Concertgebouworkest daarna snelle en langzame stukken uit de Vierde symfonie van Brahms. Zo sloeg muziek de maat voor het verschil in rustig en gehaast ontbijten.

Aan het landelijke educatieve ontbijtevenement doen meer dan half miljoen kinderen op 2.750 basisscholen mee. Het gezonde ontbijtpakket is volledig samengesteld volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Kinderen kunnen kiezen uit volkorenbrood, -bolletjes en -krentenbollen, volkorencrackers, glutenvrij brood, halvarine, 30+ kaas, appelstroop, 100% pindakaas, tuinkers, yoghurt, muesli, melk, thee, komkommers en appels. In het pakket vinden kinderen ook feestelijke placemats, kleurrijke klassenposters en voor thuis een Fabeltjeskrantkalender met allerlei handige ontbijttips. Het Nationaal Schoolontbijt heeft de steun van onder meer Jongeren Op Gezond Gewicht, de Maag Lever Darm Stichting, de Nederlandse Coeliakie Vereniging en Gezonde School.