Naturalis Biodiversity Center. Foto: Mike Bink

Naturalis is Europees museum van het jaar

Naturalis in Leiden is gekozen tot Europees museum van het jaar 2021. Dat heeft het European Museum Forum gisteren bekendgemaakt. De jury noemt het Naturalis Biodiversity Center, zoals het museum officeel heet, “een zeer vindingrijk museum met prachtige tentoonstellingen”.

In het juryrapport staat verder dat het natuurhistorisch museum een indrukwekkende staat van dienst heeft op het gebied van onderzoek, met diverse collecties die zich richten op onderwerpen met een universele aantrekkingskracht.

“Wat geweldig dat ons museum via deze prijs internationaal erkend wordt”, zegt algemeen directeur Edwin van Huis. “Fascinatie voor de schoonheid en diversiteit van de natuur, dat is het fundament van Naturalis. Dankzij ons museum kunnen we onze liefde en passie voor de natuur delen met het publiek. Als mensen de natuur in hun hart sluiten, zullen ze er ook beter voor zorgen. En dat is nu harder nodig dan ooit.”    

Met een totale collectie van 42 miljoen objecten heeft het museum in Leiden de grootste natuurhistorische collectie van Nederland en ook een van de grootste collecties ter wereld. Naturalis werd in augustus 2019 na een verbouwing van vier jaar heropend. In vier maanden tijd kwamen er een recordaantal van 275.000 bezoekers.  

Terug naar het overzicht