Nederlands Film Festival maakt selectie Gouden Kalf Competitie 2019 bekend

Gisteren maakte het Nederlands Film Festival de longlists bekend van de speelfilms, lange documentaires, korte documentaires, korte films en televisiedrama’s die meedingen naar de Gouden Kalveren 2019. De bekendmaking van de Gouden Kalf-nominaties is op dinsdag 10 september. De prestigieuze Nederlandse filmprijzen worden uitgereikt tijdens het Grolsch Gouden Kalveren Gala op vrijdag 4 oktober. Het publiek kan alle voor een Gouden Kalf geselecteerde films en documentaires tussen 27 september en 5 oktober op het Nederlands Film Festival 2019 bekijken.

Sinds 2015 worden, in samenwerking met de Dutch Academy For Film (DAFF), de nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren in de categorieën speelfilm en lange documentaire in Nederland bepaald door middel van een Academysysteem; een model dat o.a. bekend is van internationale competities als de Oscars, de Bafta’s en de Césars, waarbij een grote groep vakgenoten de winnaars van de prijzen kiest. Het Nederlandse model is door het NFF en de DAFF gezamenlijk ontwikkeld.

Dit jaar hebben het NFF en de DAFF een extra selectieronde toegevoegd om het stemmen voor een grotere groep stemgerechtigden aantrekkelijker te maken. Voor het bepalen van de selectie, de longlist, kreeg elke stemmer willekeurig vijftien films toegewezen om te beoordelen met een cijfer van 1 tot en met 10. De vijftien speelfilms en vijftien lange documentaires met de hoogste gemiddelde cijfers vormen de Gouden Kalf Competitie.

Klik hier voor de selectie van de Gouden Kalf Competitie 2019.