Still uit Banksy's Instagram-video @banksy via Reuters

Nieuw werk Bansky vraagt aandacht voor daklozenprobleem Groot-Brittannië

De Britse kunstenaar Banksy, wiens identiteit nog altijd een mysterie is, heeft in het Engelse Birmingham een nieuwe muurschildering gemaakt. Met deze muurschildering vraagt hij aandacht voor het groeiende daklozenprobleem in Groot-Brittannië.

Via een Instagrambericht deelde de kunstenaar gisteren een filmpje van zijn project, waarin hij via een muurschildering, een straatbankje omtovert tot arrenslee – een traditioneel symbool voor het kerstfeest en vaak geassocieerd met de kerstman.

Op het korte filmpje is te zien hoe een ogenschijnlijke dakloze op het bankje in slaap valt. “God zegen Birmingham. In de twintig minuten dat we Ryan filmden op deze bank gaven voorbijgangers hem een warme drank, twee chocoladerepen en een aansteker – zonder dat hij om iets vroeg”, schreef Banksy bij het bericht.

Het filmpje verschijnt slechts dagen voor de algemene verkiezingen in Groot-Brittannië. De Britten stemmen donderdag over welke partij het land in de greep houdt ten tijde van de Brexit. De sociale kwesties, net zoals Banksy aan de kaak stelt in zijn schildering, zijn belangrijke onderwerpen in het debat geworden.