Foto: Jan Kees Steenman

Nieuw werk van Vincent Van Gogh ontdekt

Van Gogh museum heeft een bijzondere ontdekking gedaan. Studie voor ‘Worn out’ is een voorstudie voor de tekening 'Worn out' uit 1882 en is vanaf 17 september te bewonderen in het museum. 

Worn out is een van de krachtigste figuurtekningen uit Van Goghs Haagse periode. Van Gogh beschreef in brieven aan zijn broer Theo en zijn vriend Anthon hoe de tekening tot stand kwam. We krijgen nu een breder beeld op het werkproces door de ontdekking van Studie voor ‘Worn out’

 Het model op de tekening is een favoriet van Van Gogh; hij tekende hem meer dan veertig keer. De anonieme eigenaar van de voorstudie had het Van Gogh Museum gevraagd onderzoek te doen naar de herkomst van de tekening. 

Vincent van Gogh, 'Studie ‘Worn out’', rond 24 november 1882. Timmermans potlood op aquarel papier, 48.8 x approx. 30 cm. (Privécollectie).

 

Vanaf morgen hangt Studie voor ‘Worn out’ op de eerste verdieping van het Van Gogh Museum, tot 2 januari 2022. Je kunt de tekening bekijken in de context van de andere werken van Van Gogh uit dezelfde tijd.