Foto: Dennis Bouman

Nieuwe expositie over Amsterdamse haven in het Scheepvaartmuseum

Voor de realisatie van de nieuwe tentoonstelling over de haven van Amsterdam gaat Het Scheepvaartmuseum een vijfjarig partnerschap aan met Port of Amsterdam. Met de nieuwe presentatie zal de eeuwenoude relatie en wederzijdse afhankelijkheid tussen Amsterdam en de haven worden getoond.

‘Amsterdam is ontstaan als haven en maritiem tot in de vezels. Dat verhaal moet steeds opnieuw verteld worden, omdat de band tussen haven en stad voortdurend verandert. Als ‘scènes uit een huwelijk’, aldus Michael Huijser. De nieuwe actuele presentatie laat niet alleen de eeuwenoude relatie maar ook de huidige en toekomstige wederzijdse band tussen Amsterdam en haar haven zien.

‘De haven van nu is des te meer verbonden met de stad, omdat veel actuele vraagstukken in de haven neerslaan. Zo vindt de aanvoer en opslag van schone energie en de circulaire verwerking van het stadse afval in het havengebied plaats’, aldus Koen Overtoom. Het is de bedoeling om naast de vaste tentoonstelling reizende tentoonstellingselementen te creëren, die ook buiten de muren van het museum het verhaal van de Amsterdamse haven aan een breed publiek presenteren. De tentoonstelling zal tijdens het SAIL jaar 2020 openen.