Rembrandt van Rijn, 'Portet van een jonge man' (1634), olieverf op doek. Beeld: René Gerritsen.

Onbekend schilderij van Rembrandt ontdekt

Na lang onderzoek weet kunsthistoricus en kunsthandelaar Jan Six het zeker: hij heeft een nieuw schilderij van Rembrandt van Rijn ontdekt. 

Het schilderij Portret van een jonge man is 94,5 bij 73,5 centimeter en werd anderhalf jaar geleden door Six gekocht op een veiling bij Christie's in Londen. Hij deed uitgebreid kunsthistorisch en technisch onderzoek, waaruit bleek dat het werk door de destijds ongeveer 28-jarige meester zelf moet zijn geschilderd. De toeschrijving is onderschreven door professor Ernst van de Wetering, bekend van het Rembrandt Research Project (RPP) en algemeen erkend als dé Rembrandt-autoriteit in de wereld en daarnaast door vijftien vooraanstaande conservatoren en kunsthistorici uit binnen- en buitenland.

Historicus zoekt echtgenoot
Toen Six het schilderij bij Christie’s tegenkwam was de maker ‘circle of Rembrandt’, oftewel toegeschreven aan een leerling. Six had echter al bij de eerste blik het idee dat het werk van de schilder zelf afkomstig was. “Kijk eens naar die rechtstreekse blik, dat is echt typerend voor Rembrandt’s portretten.” Volgens Six lijkt de jonge man qua houding en blik op Marten Soolmans van ‘Marten en Oopjen’, een schilderij geschilderd in 1634. Vermoedelijk is het portet van de jonge man uit hetzelfde jaar.

Verder vond Six allerlei aanwijzingen dat dit schilderij eveneens een dubbelportret of huwelijksportret is, van de jonge man samen met zijn echtgenoot. De gegoede burgerij in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden liet vaak zo’n huwelijksportret maken. Op basis van deze informatie en de gegokte tijdsperiode, is het goed mogelijk dat na archiefonderzoek de naam van deze man boven water komt.

Genoeg onderzoek nog te doen dus, maar het schilderij is in ieder geval vanaf morgen een maand lang te zien in de Hermitage in Amsterdam. Het meesterwerk krijgt tot en met 15 juni tijdelijk een plek in een aparte zaal in de Amstelvleugel. Na de expositie wil Six het schilderij verkopen; over de vraagprijs laat hij zich nog niet uit. 

Klik hier om tickets voor de Hermitage Amsterdam te kopen.