Oorlogsdrama ‘De steen in mijn mond’ toert vanaf 29 april door het land

Van 29 april t/m 18 mei staat het oorlogsdrama De steen in mijn mond – tachtig jaar na de bevrijding van Brabant – in Kamp Vught. Het waargebeurde verhaal van het Eindhovense meisje Marietje, waarop de aangrijpende voorstelling is gebaseerd, speelde zich deels op deze bijzondere, historische locatie af. De première is zondag 5 mei. Na de speelperiode in Kamp Vught staat de voorstelling op diverse locaties langs de bevrijdingsroute.

De steen in mijn mond is een aangrijpend oorlogsdrama door de ogen van een kind,

geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van het Eindhovense meisje Marietje tijdens de

Tweede Wereldoorlog. Ze was negen toen de oorlog begon, ze was veertien toen het zuiden

van Nederland werd bevrijd. In die paar jaar voltrok er zich een groot drama in haar gezin,

waarna haar leven nooit meer hetzelfde zou zijn.

 

“En vannacht is het oorlog geworden… ging helemaal vanzelf… hoefden we niks voor te doen… hoefden we niks voor te kunnen… dat deden de Duitsers voor ons… gratis en voor niks…” Ze is een meisje als ze de oorlog ingaat… ze is geen meisje meer als ze de oorlog weer uitloopt… ondertussen is ze veel te snel volwassen geworden… 

 

De prachtige, beeldende tekst van schrijver Peer Wittenbols, geïnspireerd op het levensverhaal van zijn eigen moeder, maakt het leven van een kind tijdens de oorlog invoelbaar. In deze video, opgenomen in Kamp Vught, vertelt Wittenbols over het aangrijpende verhaal en waarom hij deze monoloog heeft geschreven.

 

De steen in mijn mond gaat over verlies, verwerking en vergeving. Maar ook over veerkracht dankzij nuchterheid, humor en een ijzeren vertrouwen in het goede van de medemens. Actrice Juul Vrijdag, onder meer bekend van de succesvolle voorstelling Je kunt me gerust een geheim vertellen, speelt de monoloog die wordt geregisseerd door Madeleine Matzer. 

 

De voorstelling wordt van 29 april t/ 18 mei gespeeld in de barak van Kamp Vught. Deze locatie is bijzonder omdat een deel van het verhaal zich hier heeft afgespeeld, terwijl 2024 tachtig jaar bevrijding in Brabant markeert. Van 30 mei t/m 9 oktober staat de voorstelling vervolgens op (historische) locaties langs de bevrijdingsroute. 

 

di 30 apr t/m za 18 mei: Kamp Vught, do 30 mei t/m zo 2 jun: Bevrijdende Vleugels, Best, do 6 jun t/m zo 9 jun: Het Hornemann Huis, Eindhoven, do 20 & vr 21 jun: Kamp Amersfoort, wo 25 sep: De Schalm, Veldhoven, do 26 sep: Groene Engel, Oss, vr 27 t/m zo 29 sep: Het Hornemann Huis, Eindhoven, za 5 & zo 6 okt: Blauwe Kei, Veghel, wo 9 okt: Schouwburg Amstelveen. De steen in mijn mond is een coproductie van MATZER Theaterproducties met Nationaal Monument Kamp Vught en de Verkadefabriek en wordt mede ondersteund door Vfonds

MATZER Theaterproducties, het gezelschap rond artistiek leider Madeleine Matzer, maakt toegankelijke voorstellingen rond actuele maatschappelijke thema’s. Theater dat mensen op een andere manier naar maatschappelijke onderwerpen laat kijken en daarmee denkpatronen opent. MATZER maakt, raakt en verbindt.

Bekijk voor meer informatie over de theatervoorstelling en tickets de website van MATZER Theaterproducties