Handelingenkamer Open Monumentendag Den Haag
Tsjechische band Open Monumentendag Naarden
Rij Handelingenkamer Open Monumentendag Den Haag

Open Monumentendag 2019 groot succes

Met ongeveer 1 miljoen bezoekers van over het hele land was ook dit jaar De BankGiro Loterij Open Monumentendag een groot succes. Met zonnig weer kwam het thema ‘Plekken van plezier’ volledig tot zijn recht.

Rond 5.000 monumenten waren vorig weekend gratis te bekijken over heel Nederland. En niet alleen Nederlanders hadden daar interesse in. Ook bezoekers uit landen als China, Brazilië, Iran, Spanje en België kwamen met enthousiasme naar het evenement. Met dit jaar het thema ‘Plekken van plezier’ in de hoofdrol waren er ook een hoop verassende monumenten beschikbaar voor bezichtiging zoals kroegen, theaters, tuinen en parken.

Niet alleen volwassenen zijn te gast tijdens de Open Monumentendag. Ook kinderen zijn van harte welkom. Dat laat de Open Monumentendag zien door rondleidingen en evenementen speciaal voor het jongere publiek te organiseren. Zo deden er dit jaar op de vrijdag duizenden basisschoolleerlingen mee aan het bezoeken vaan een monument in hun buurt.

In het thema dat iedereen welkom is maakt de directeur van Stichting Nederland Monumentenland, Marlo Reeders de volgende opmerking: “Voor velen is Open Monumentendag een eerste kennismaking met een bepaald monument. Omdat de monumenten gratis toegankelijk zijn, is de drempel laag. Bezoekers kunnen geheel vrijblijvend een monument uitkiezen, ontdekken en er een persoonlijke band mee ontwikkelen. Van jong tot oud en vanuit alle groepen van de samenleving ontstaat zo collectieve betrokkenheid en zorgzaamheid bij ons cultureel erfgoed, en dat zorgt voor het behoud daarvan”.

Heb je deze keer het evenement gemist? De Open Monumentendag wordt elk jaar in het tweede weekend van september georganiseerd. 

Nog meer weten over Open Monumentendag? Klik dan hier.