ile Flotante, 2014, in Stadsdeel West. Beeld: Leonard van Munster.
Een van de ingrepen door student bouwkunde, Sandor Walinga.
Lichtkunstwerk 'ik hou van je', 2014. Beeld: Peter Kers.

Openbare kunstwerken vinden geen blijvende plek in Amsterdam

Het kunstwerk ile Flottante schittert als een villa, op schaal, op een eiland in de Erasmusparkgracht in Amsterdam West. Vanaf de kade kon je jarenlang stiekem een kijkje naar binnen wagen zolang de gordijnen open stonden. Nu maakt het niet meer uit of de gordijnen gesloten of open zijn, want vandaag, 31 juli, wordt het kunstwerk van Leonard van Munster gesloopt en verwijderd. 

ile Flottante was niet alleen een kunstwerk dat er al stond, maar ook een die uitdaging opzocht. Afgelopen vier jaar kregen verschillende studenten en kunstenaars de sleutel van de villa. Ieder kreeg zijn kans om erop los te gaan. Ondanks dat de villa maar 1,5 meter hoog was eigende vorig jaar een 2 meter lange kraker en zijn vriendin het kunstwerk toe. De villa werd ‘ingericht’ met een tweepersoonsmatras en een kooktoestelletje. 

Het kunstwerk wordt vandaag verwijderd, omdat de gemeente niet genoeg budget kan of wil vrijmaken om de villa te onderhouden. Het is nu aan ile Flottante om het boegbeeld te zijn van openbare kunstwerken die geen stand hebben kunnen houden. Toch is het niet aan de villa om deze podiumplek lang te bezetten. Zo bereidt Under heaven 02, ook door Leonard van Munster, zich al voor op zijn verdwijning. Hieronder een bescheiden ode aan openbare kunst in Amsterdam.

Een van de ingrepen door student bouwkunde, Sandor Walinga.

 

Lichtkunstwerk 'ik hou van je" moest in 2014 verdwijnen wegens uitblijven steun gemeente Amsterdam. Beeld: Peter Kers.

 

Nail house, voor het laatst te zien geweest in 2016, geen nieuwe locatie gevonden.

 

Under heaven 04, was gift in 2012 aan stadsdeel Nieuw West , maar is inmiddels vernietigd.

 

Under heaven 02 is het volgende kunstwerk dat drijgt te worden vernietigd.

 

De overgave van Rijnaerd de vos, in 2010 door gemeentelijke reiniging vernietigd.