Pandapoep in Het Noordbrabants Museum

Een kunstwerk van gips, lijm en pandapoep is de nieuwste aanwinst van Het Noordbrabants Museum. De Chinese kunstenaar Zhu Cheng maakte met pandapoep en de hulp van een groep 11-jarige scholieren een replica van het klassieke Griekse beeld Venus van Milo.

Het beeld is in de stad Chengdu gemaakt. Daar staat het Giant Panda Breeding Research Base, een groot fok- en onderzoekscentrum waar 83 pandaberen zitten. Panda’s staan onder andere bekend om de enorme hoeveelheid afval die ze per dag produceren. Emmer voor emmer werd er gevuld met keutels zo groot als ganzeneieren. Om het kunstwerk te creëren werd de poep eerst gemixt worden met gips en lijm.

“Omdat panda’s vrijwel vegetarisch eten stinkt de poep niet. Het verraste me, het ruikt een beetje naar thee”, verteld Cheng.

Met het kunstwerk Venus Panda wil Cheng het contrast belichten tussen de waarde van de panda en de enorme afvalproductie van het dier. Venus Panda maakt deel uit van het filmproject Let Panda Fly. Beide werken zijn te zien in de tentoonstelling A Chinese Journey: The Sigg Collection – een overzicht van Chinese hedendaagse kunst van de afgelopen tien jaar.