Dalai Lama. Beeld: Christopher Michel.
Beeld: Thangka: levensscène van de Boeddha, Tibet, 19de eeuw, 213,4 × 153 cm.

Persoonlijk eigendom Dalai Lama naar Amsterdam

Voor de aanstormende tentoonstelling ‘Het leven van Boeddha, de weg naar nu’ komt er een persoonlijk bruikleen van Dalai Lama over naar De Nieuwe Kerk. De unieke Tibetaanse thankha, een rolschilderij, werd gecreëerd in de 19e eeuw. Op zaterdag 15 september opent Dalai Lama officieel de tentoonstelling waarbij hij ter plekke de thankha zal bezichtigen. 

In de tentoonstelling komen zowel millennia-oude objecten als hedendaagse kunst samen. Zo bevindt zich er een object ui de derde eeuw tot werk van moderne kunstenaars als Ai Weiwei en Yoko Ono. Een van het meest iconische topstuk is het ruim twee meter hoge beeld van een staande Boeddha uit de vijfde-zesde eeuw. Dit werk begroet de bezoekers direct bij het inlopen van de tentoonstelling.

Het leven van Boeddha, de weg naar nu
De tentoonstelling vertelt het levensverhaal van de Boeddha. Hij werd in de vijfde eeuw v.Chr. als rijke prins geboren maar koos op zijn 29ste radicaal voor een ander leven. Hoe hij dit pad bewandelde ontdekt de bezoeker in de tentoonstelling. Lees hier over de tentoonstelling.

In samenwerking met het Buddhist Film Festival Europe (BFFE2018@EYE) organiseert De Nieuwe Kerk een bijeenkomst in de kunstsociëteit van Arti et Amicitiae (Rokin 112). Daar wordt een livestream op groot scherm uitgezonden op 15 september. Aanmelden kan via info@Arti.nl (verplicht), entree is €8,- (inclusief ontbijt), inloop tussen 08.30 – 09.00.