Pieter Chanterie

Pieter Chanterie uitgeroepen tot winnaar Jan Naaijkensprijs

Op donderdag 27 juni vond tijdens de opening van de expositie ‘Season Highlights’ in Kunstpodium T de uitreiking van de Jan Naaijkensprijs plaats. Kunstenaar Pieter Chanterie werd uitgeroepen tot winnaar. Gedeputeerde Samenleving, Cultuur en Erfgoed (Noord-Brabant), Marianne van der Sloot, reikte de prijs uit. De Jan Naaijkensprijs wordt uitgereikt aan een individu die een bijdrage levert aan de ontwikkeling van het culturele leven in Noord-Brabant. Sinds 2014 wordt hierbij samengewerkt met het Apprentice Master project van Kunstpodium T en wordt deze uitgereikt aan een van de apprentices.

Een onafhankelijke jury ging voorafgaand aan de opening van de expositie met de individuele kunstenaars in gesprek over hun werk en hun kunstpraktijk. Deze jury bestond uit Petra Cardinaal (galeriehouder, directeur en curator van Pennings Foundation Eindhoven), Iris Bouwmeester (kunstenaar, kernlid Club Solo Breda) en Tim Roerig (curator bij Z33 Hasselt en Day of the Young Artist 2019). Daarnaast nam Frank Pisart van het Noordbrabants Genootschap, die de Jan Naaijkensprijs mogelijk maken, deel aan het gesprek.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van €750,-, een solotentoonstelling bij KOP, Breda en een ontmoeting met de Jan Naaijkens junior prijswinnaar. Tijdens de prijsuitreiking vroeg Marianne van der Sloot een moment van stilte voor de dit jaar overleden naamdrager van de prijs, Jan Naaijkens.

De jury noemde de deelnemers één voor één zelfbewuste kunstenaars met sterke presentaties. Met hun werk hebben ze laten zien dat ze de kunstwereld in de toekomst zullen blijven verrijken. De jury was in het bijzonder onder de indruk van Pieter Chanterie. Zijn intieme werk toont veel passie en aandacht voor detail en nodigt de kijker uit om maar te blijven kijken en kijken en kijken.

Naast Pieter Chanterie waren Ian Skirvin, Marina Heuvelman en Tina Jeranko genomineerd. Het werk van alle vier de kunstenaars is tot en met zondag 1 september te zien in de expositie Season Highlights bij Kunstpodium T.