Isa (l) en Lisa. Foto: Aad Hoogendoorn

Post/Delete, het perfecte plaatje

Post/Delete, het perfecte plaatje
Stedelijk Museum Schiedam
16 maart t/m 16 juni 2019

Door: Marijtje Berghuis

Met de tentoonstelling Post/Delete, het perfecte plaatje stap je in de wereld van influencers, social media en de invloed daarvan op het zelfbeeld van jongeren. De tentoonstelling werd gemaakt door de gymnasium leerlingen Isa en Lisa, die zelf het Stedelijk Museum Schiedam benaderden met de vraag of zij een tentoonstelling mochten maken. Dit in het kader van hun profielwerkstuk met het hetzelfde thema: de invloed van social media op het zelfbeeld van jongeren. En dat mocht.

De toon wordt meteen gezet bij binnenkomst: nadat ik de vele trappen die het museum rijk is heb beklommen, wandel ik tussen talloze kleine spiegeltjes door de tentoonstelling binnen. De spiegelwand is volgens Isa en Lisa dé ultieme plek voor influencers. De meiden hebben gekozen voor veel variatie in de tentoonstelling, van moderne kunstwerken tot aan een portret van G.J. Siegmund zur Mühlen, in 1911 geschilderd door Thérèse Schwartze.

Isa en Lisa hebben een aantal werken van commentaar voorzien, wat de tentoonstelling een extra persoonlijk randje geeft. Zo ook bij het statige portret van G.J. Siegmund zur Mühlen: ‘Dit werk laat ons zien dat perfectie en het ideaalbeeld niet alleen iets van nu is, dat bestond ook al in de tijd voordat de social media er waren. De vrouw laat zien, ‘Kijk hoe leuk en mooi ik ben.’

Thérèse Schwartze, Portret van G.J. Siegmund zur Mühlen, Haarlem

 

Naast analoge kunstwerken is er ook digitaal werk te zien. In video’s ontdek ik hoe Isa en Lisa én andere jongeren denken over social media, zelfbeeld, FOMO (Fear Of Missing Out) en influencers op Instagram. Het is fijn om te horen dat andere jongeren ook moeite hebben met hun zelfbeeld, vaak veroorzaakt door influencers die op Instagram een beeld van een perfect leven schetsen.

Een van die influencers is Lil Miquela, een virtueel personage op Instagram met meer dan een miljoen volgers. Haar feed is gevuld met selfies en foto’s in designer outfits, geschoten op exotische locaties. Ze is hét ultieme bewijs dat niets is wat het lijkt in de onlinewereld. Een boodschap om te onthouden, voor jong én oud.

Klik hier voor meer informatie over Post/Delete, het perfecte plaatje, te zien van 16 maart t/m 16 juni 2019.