Rijksmuseum, Amsterdam. Foto: Václav Pluhař

Prominenten uit cultuursector zijn bezorgd over testwet

Tientallen directeuren van culturele instellingen en andere prominenten uit de kunst- en cultuursector zijn erg bezorgd over de gevolgen van de tijdelijke testwet voor musea, theaters, concertzalen en bioscopen. Dit lieten ze gisteren weten in het NRC via een open brief.

Ze vrezen dat deze coronatestwet een drempel wordt en dat mensen door de testplicht wegblijven. In de Tweede Kamer in Den Haag wordt vandaag gestemd over de tijdelijke testwet.    

Onder anderen directeur van het Rijksmuseum Taco Dibbits, cabaretier Freek de Jonge, acteur Jeroen Krabbé, schrijver Arnon Grunberg en directeur van het Internationaal Theater Amsterdam Ivo van Hove vrezen dat mensen niet meer naar musea en theaters komen omdat zij zich verplicht moeten testen. Ze hopen dat de Tweede Kamer de testwet verwerpt of minstens aanpast.    

"Bezoek aan culturele instellingen als musea en theaters mag als deze wet te ver wordt doorgevoerd alleen als de bezoeker kan bewijzen zojuist getest te zijn. Deze drempel blijkt voor het publiek te groot te zijn. Dat hebben de zogenaamde pilottests voor toegang van de afgelopen tijd bewezen", schrijven de initiatiefnemers van de brief kunstenaar Tinkebell en Yoeri Albrecht, directeur van cultureel centrum De Balie in Amsterdam.

"Dit kan de culturele sector financieel niet meer aan. Dus zullen na invoering van de testwet extra financiële steunmaatregelen noodzakelijk blijven", zeggen ze.    

De brievenschrijvers komen met een "goed, goedkoop en praktisch" alternatief, namelijk gewoon het volgen van de coronaprotocollen die vorig jaar zijn ontwikkeld. "De uitgebreide ervaring van vorig jaar kan onmiddellijk weer ingezet worden. Uit de maanden waarin musea, theaters en bioscopen open waren is duidelijk gebleken dat er geen extra uitbraken van corona voorkwamen bij cultuurbezoek, kortom dat dat veilig kan. Zonder dat dit extra wetgeving of investeringen vereist."  

Terug naar het overzicht