Het Kleine Reuze Meisje. 5,5 meter hoog en 800 kilo zwaar. Voor haar wandeltempo van 2,5 km/u heeft ze 20 mensen nodig. Beeld: Pascal Victo.

Reuzen verenigen Friesland

Friesland dacht afgelopen weekend te weten wat te verwachten: Grote bewegende poppen. De Duiker, het Kleine Reuze Meisje en haar hond Xolo. Het zijn de reuzen van Royal de Luxe. Poppen mogen ze namelijk niet genoemd worden. Ze zijn meer dan dat. Ze bewegingen, snurken, geven een knipoog en als het even kan laten ze stiekem een scheet. Friesland wist toch niet wat te verwachten, kwam massaal naar Leeuwarden Fryslân 2018 en werd overdonderd. 

Het was uniek om te zien hoe het drietal met bemanning zoveel mensen samenbracht. De reuzen zijn bedacht door Jean-Luc Courcoult. Hij is de oprichter van het creatieve collectief Royal de Luxe. De grootste straattheatergroep ter wereld die afgelopen weekend Leeuwarden toe-eigende. Monden vielen open en vingers wezen. Alleen als je erbij was ervaarde je de levenslust van de reuzen. Het voelde alsof een hond zoekend naar zijn bal je voorbij huppelde en het oudere meisje uit groep 8 stoer en bescheiden tegelijk het schoolplein op liep. De Reuzen van Royal de Luxe maakten Leeuwarden hun thuis. Beleef nog een keer grootheid met de recap van Videobrouwers en Omrop Fryslân.