Einstein in 192. Beeld: F. Schmutzer.

Rijksmuseum Boerhave ontvangt bijzondere schenking Einstein & Lorentz


Twee particulieren schenken maandag 12 maart originele documenten van Albert Einstein en Hendrik Antoon Lorentz aan het Leidse Rijksmuseum Boerhave. De bijzondere getuigenissen van beide wetenschappers zijn een aanvulling op de huidige collectie van het museum. Boerhave bezit onder andere ook de vulpen waarmee Einstein zijn relativiteitstheorie schreef.

De documenten van Einstein zijn het gevolg van de uitreiking van de Gouden Medaille van het Amsterdamse Genootschap ter bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde. Einstein ontving op 13 december 1923 deze prijs van het Genootschap. Als gebaar van waardering stuurde hij, op verzoek, zijn dankwoord naar het Genootschap.  Zijn dankwoord met begeleidende brief zijn beide handgeschreven.

Het Lorentz-materiaal richt zich op de jeugd van de Leidse hoogleraar. Ook bestaat het uit verschillende documenten van zijn latere leven. Zo zijn er documenten als de bankoverschrijving van Lorentz’ Nobelprijs en een schets met de tafelschikking van het dies-diner van de Leidse univeristeit in 1900 – het jaar dat Lorentz rector was.

De officiële overdracht van de schenking gebeurt 12 maart en vormt zich als klein symposium. 

Programma
15:30 ‘De band tussen Einstein en Lorentz’ door Dirk van Delft, directeur Rijksmuseum Boerhaave
16:00 ‘Nieuw licht op de jeugd van Lorentz’ door Frits Berends, em. hoogleraar theoretische natuurkunde Universiteit Leiden
16:30 ‘Einstein en het Genootschap ter bevordering van Genees-, Natuur- en Heelkunde’ door Karel van Dam, em. hoogleraar biochemie Universiteit van Amsterdam
17:00 Overdracht documenten en onthulling speciale vitrine, gevolgd door receptie
18:00 Einde