Hendrick de Keyser Prins Willem van Oranje, ca. 1620. BK-2018-129. Brons 15 cm, incl sokkel van porfier en verguld brons 31 cm. Aankoop mogelijk gemaakt door Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting

Rijksmuseum verwerft buste Willem van Oranje

Rijksmuseum heeft een bronzen buste van Willem van Oranje verworven. De zeldzame buste is rond 1620 gemaakt door de Amsterdamse stadsbeeldhouwer Hendrick de Keyser. Het Rijksmuseum verwierf de buste tijdens een veiling in Parijs.

Van de buste zijn nog twee andere afgietsels bekend. De gietsels zijn in brons uit dezelfde mal gegoten en gebaseerd op het terracotta ontwerp voor het grafbeeld van de prins op zijn sterfbed, die in de collectie van het Rijksmuseum te zien is.

Het Rijksmuseum toont de bijzondere aanwinst voor het eerst in de tentoonstelling Willem van Oranje is hier! in Museum Prinsenhof Delft, waar het tot en met 3 maart 2019 te zien is. Museum Paleis het Loo heeft een tweede afgietsel in langdurig bruikleen aan Museum Prinsenhof Delft gegeven. Beide afgietsel zijn in de tentoonstelling te bezichtigen.