De winnaars op het podium in Hotel Arena.
'De IJhal is een verrijking van Amsterdam en een cadeautje voor alle Amsterdammers en de vele toeristen,' publieksjury A.A.P. 2018. Beeld: Marc Faasse.
'De architecten van Ru Paré Community tonen aan hoe met zeer zorgvuldig gekozen aanpassingen en een relatief klein budget, een groot resultaat kan worden geboekt,' vakjury A.A.P. 2018. Beeld: Shirley Brandeis.

Ru Paré Community en IJhal winnen Amsterdamse Architectuur Prijs 2018

De winnaar van de Amsterdamse Architectuur Prijs is Ru Paré Community, ontworpen door Beta Office. Ook is er voor de vierde keer op rij een winnaar gekozen door de publieksjury. Dit jaar ging de publieksprijs uit naar de IJhal van Wiel Arets Architects in opdracht van NS Stations. 

Dit is donderdagavond 12 april bekend gemaakt tijdens de feestelijke uitreiking van de Gouden A.A.P. 2018 in Hotel Arena waar de vak- en publieksjury de gouden awards mochten uitreiken. Naast de awards krijgen de winnaars ook nog een Bolidroom Experience, mogelijk gemaakt door Bolidt. 

Ru Paré Community
De vakjurywinnaar is een relatief onbekend project. De Ru Paré school aan de Chris Lebeaustraat stond vroeger bekend als de slechtste basisschool van Nederland. Inmiddels is de school getransformeerd tot een succesvol huiskamer van de wijk. 

‘De minimale aanpassingen in het ontwerp hebben een grote impact’, stelt de jury, ‘zowel ruimtelijke als sociaal’. De jury heeft grote bewondering voor het participatiemodel en de proactieve houding van de opdrachtgever, waardoor het wijkcentrum een antwoord heeft weten te vinden op het uitkleden van de verzorgingsstaat. De architecten tonen aan hoe met zeer zorgvuldig gekozen aanpassingen en een relatief klein budget, een groot resultaat kan worden geboekt.

IJhal
Veel bekender is de publiekjurywinnaar: de gloednieuwe IJhal aan de noordzijde van het Centraal Station. Wiel Arets Architects heeft hier in opdracht van NS Stations een voetgangerspassage ontworpen waarin beweging centraal staat. De IJhal straalt luxe en grandeur uit, aldus de publiekjury. Het is een verrijking van Amsterdam en een cadeautje voor alle Amsterdammers en de vele toeristen.

De jury
De vakjury werd dit jaar gevormd door Michiel Riedijk (medeoprichter architectenbureau Neutelings Riedijk Architects), Lisette Breedveld (Teamleider Vastgoed Natuurmonumenten) en Tim Verlaan (Universitair docent architectuur- en stadsgeschiedenis UvA en VU). De Publieksjury werd vertegenwoordigd door Nels van Malsen (vrijwilliger Architectuurcentrum Amsterdam en voorlichtster IJburg), Laurens van Dijk (Econometrisch analyst) en Albert Cohen (advocaat).

De Gouden A.A.P.
De Amsterdamse Architectuur Prijs wordt sinds 2008 georganiseerd door Architectuurcentrum Amsterdam. De prijs is voor architect én opdrachtgever van het beste project dat in het voorgaande jaar in Amsterdam is opgeleverd.