© Koektrommel Studio

Ruby Kieft en Claire Adams winnen Jacques de Leeuwprijs 2019

De Jacques de Leeuwprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een student van de docentenopleiding en een student van een uitvoerende opleiding van Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Iedere winnaar krijgt 10.000 euro om te investeren in hun verdere studie of carrière. Een deskundige jury onder voorzitterschap van Ton Rombouts bepaalde de winnaars.

Over Ruby Kieft (winnaar categorie docerend) zei de jury: Het gebeurt niet vaak dat een pas afgestudeerde al stevig genoeg in haar schoenen staat om een zeer diverse groep spelers met elkaar tot een artistiek hoogwaardige productie te laten komen. Maar de genomineerde van de Academie voor Theater, Ruby Kieft, toont zich echt een docerend maker. Haar werk met spelers met een beperking bij Theater STAP heeft diepe indruk gemaakt op de jury. De jury hing aan haar lippen toen zij haar kijk op haar vak uiteenzette en ziet in haar een geboren docent.

Over Claire Adams (winnaar categorie uitvoerend) zei de jury: Claire is een puur talent. Claire studeerde zowel viool als zang, wat in alle opzichten een veeleisende combinatie is. De jury was diep onder de indruk van het fenomenale concert dat ze met altsaxofonist Nuno Silva gaf, waarin ze zong. Haar timing was vlekkeloos, haar intonatie geweldig. De jury is ervan overtuigd dat zij in staat is haar droom van een zelf gecomponeerde en geschreven hedendaagse opera te verwezenlijken.

Al voor het achttiende jaar stimuleert en steunt Stichting Jacques de Leeuw afstudeerders van FHK. Met de prijs wil Stichting Jacques de Leeuw (onderdeel van uitgeverij Audax) jonge talentvolle kunstenaars de mogelijkheid bieden om zich te ontwikkelen en ambities te stimuleren. Met het geldbedrag kunnen zij investeren in een verdere studie of investeren in de beginnende carrière. Tot slot willen Stichting Jacques de Leeuw en FHK zo een positieve bijdrage leveren aan het culturele klimaat in Tilburg. De prijs is bijzonder omdat er in Nederland geen vergelijkbare prijs is voor studenten aan kunstvakopleidingen.