Prijswinnaars Marijn Rademaker en Anna Ol met hun awards.

Russische balletprijzen voor Nederlandse balletdansers

Dansers van het Nationale Ballet Marijn Rademaker en Anna Ol zijn gisteravond in de prijzen gevallen tijdens het World Ballet Stars Gala in Sint-Petersburg in Rusland. Het gala was onderdeel van het internationale balletfestival DANCE OPEN. 

Marijn Rademaker, eerste solist van Het Nationale Ballet, won de belangrijkste prijs van het festival; de Grand Prix. Eerste soliste Anna Ol, won de prijs in de categorie voor meest virtuoze danseres; de Miss Virtousity.

De internationale jury loofde Rademaker voor zijn uitvoering van de solo Ssss… tijdens het gala. De solo was gechoreografeerd door Edward Clug. De Grand Prix werd uit de handen gereikt van Hans van Manen. 

Anna Ol danste tijdens het gala zowel de klassieke pas de deux Esmeralda als de pas de deux Step Addition, van choreograaf en danser Sebastien Galtier. 

Feestelijke afsluiting 
Het gala en de prijsuitreiking waren de traditionele afsluiting van het zevenentwintigste DANCE OPEN Festival. De prijswinnaars ontvingen een kristallen replica van een in brons gegoten voetimpressie van de beroemde ballerina Anna Pavlova, gemaakt in 1913. Er werden in totaal prijzen toegekend in zeven verschillende categorieën aan de meest virtuoze en expressieve dansers van het Gala.

Tijdens het World Ballet Stars Gala waren er naast de optredens van solisten van Het Nationale Ballet ook optredens van vele solisten van internationale balletgezelschappen waaronder het Bolshoi Ballet, het Mariinsky Ballet en New York City Ballet.

Vorige week waren dansers van Het Nationale Ballet te zien tijdens het festival met choreografieën van Hans van Manen, David Dawson, Alexei Ratmansky, Christopher Wheeldon en Krzysztof Pastor.