Van Gogh Droomt. Beeld: Van Gogh Museum
Sfeerbeeld Van Gogh Droomt. Beeld: Maartje Strijbis.

Samen op kunstreis met "Van Gogh Droomt"

Vanaf 27 juli t/m 13 januari 2019 presenteert het Van Gogh Museum 'Van Gogh droomt. Een reis door zijn geest', een meeslepende verhalende installatie over het gevoelsleven van Vincent van Gogh.

Met licht, kleur en geluid wordt een zintuigelijke ervaring gecreëerd gebaseerd op de turbulente periode waarin Van Gogh in het Zuid-Franse Arles verbleef. Het is voor het eerst dat het museum het verhaal van Van Gogh vertelt zonder kunstwerken te tonen. Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum): ‘Door storytelling te laten samenvloeien met esthetiek, technologie en ambachtelijkheid wordt Van Goghs bezieling voelbaar en toegankelijk gemaakt voor een groot publiek.’

Emotionele reis vol verlies en schoonheid
Van Gogh droomt is een verhalende installatie die de bezoeker meeneemt naar Van Goghs verblijf in Arles (1888-1889), een periode die bepalend was voor Van Gogh als kunstenaar en persoon. Van Gogh vertrok vanuit Parijs naar het Zuid-Franse stadje om zijn droom te verwezenlijken. Hij wilde een nieuwe kunst creëren vol licht en kleur, en een gemeenschap oprichten van gelijkgestemde kunstenaars.

Het verhaal van deze turbulente periode wordt verteld in vijf verschillende ruimten, waar de bezoeker doorheen kan lopen. Deze ervaring is gebaseerd op de vele brieven die Van Gogh aan zijn broer Theo schreef. De brieven laten zien dat het leven in Arles een emotionele achtbaan voor Van Gogh was. Van Gogh droomt dompelt bezoekers onder in een emotionele reis vol tragisch verlies én buitengewone schoonheid.

900 handgeblazen bloemen
Van Gogh droomt vertelt Van Goghs verhaal zonder dat zijn kunstwerken te zien zijn, als aanvulling op een bezoek aan de vaste collectie waarin zijn schilderijen centraal staan. Het museum werkt voor deze installatie samen met internationaal ontwerpbureau Tellart, dat storytelling laat samenvloeien met esthetiek, technologie en ambachtelijkheid. 
Zo maakte glasblazerij Van Tetterode in Amsterdam 900 unieke, handgemaakte glazen bloemen, geïnspireerd op Van Goghs wereldberoemde Zonnebloemen. De eenvoudige, geabstraheerde scenografie met licht, kleur en geluid brengt de bezoeker dicht bij Van Goghs emotie.

"Van Gogh droomt. Een reis door zijn geest" is vanaf 27 juli 2018 t/m 13 januari 2019 te zien in het Van Gogh Museum op de -1e etage van de tentoonstellingsvleugel. Kijk hier voor meer informatie.