© Christie’s

Schilderij van algoritmes waardevoller dan gedacht

Een schilderij gemaakt van algoritmes is voor 432.500 dollar geveild. Het schilderij genaamd Portrait of Edmond Belamy toont een vage beeltenis van een man uit de achttiende eeuw en is gesigneerd met een wiskundige formule. 

Het schilderij is voor ruim 380.000 euro verkocht bij veilinghuis Christie’s in New York. Voor het begin van de veiling werd de waarde van het schilderij veel lager geschat. Het zou rond de 7.000 en 10.000 dollar liggen.

Door 15.000 klassieke portretten in te voeren in een softwareprogramma werd het schilderij ‘gemaakt’. Het programma leerde om zelf portretten te maken en creëerde daaruit een serie van elf portretten.

Kunstenaar Pierre Fautrel vind dat zijn werk gelijk staat aan een door mensen geschilderd werk “Want zelfs als het algoritme het uiteindelijke beeld creëert, hebben wij als mensen besloten dit te doen. Ook wij hebben bepaald het uit te printen, het te signeren en het te omlijsten met een gouden frame.”

Kunstcollectief Obvious, waar Pierre Fautrel onderdeel van is, wil kunst toegankelijker maken door met kunstmatige intelligentie schilderijen te maken.